Usluge

Više od 50 godina iskustva
Kontakt

Usluge

Postavljanje parketa

Nakon što smo utvrdili da je podloga u objektu u zadovoljavajućem stanju i da je stupanj vlage u parketu zadovoljavajući spremni smo pristupiti samom postavljanju parketa. Parket je već na gradilištu; po mogućnosti 5% više od izmjereno kvadrature zbog otpada nastalog rezanjem i mogućih oštećenja i vizualnih nedostataka što pogotovo igra ulogu kod gotovih parketa koji se naknadno ne obradjuju.

Ovisno o dogovorenom načinu slaganja (koje može biti na ravno, u kocku, 1, 2, 3 struke riblje kosti, razni tipovi mozaika i sl.) izabire se i adekvatno ljepilo, najčesće koristimo Sika t45 poluelastično ljepilo koje svojim svojstvima omogućava istezanja bez pucanja veze podloga parket. Vezanje ljepila je završeno 24 sata nakon nanošenja i tad je prostor prohodan. Prije i nakon postavljanja poda relativna vlaga prostora mora biti između 50-60 % (u zimskom periodu zrak treba navlažiti zbog rada centralnog grijanja, a u ljetnom periodu osušiti s odvlaživačem ili klima uređajem). Po završetku postavljanja ostavljamo 2 tjedna da se parket smiri te se prelazi na fazu brušenja.

Brušenje parketa

Sada smo već blizu kraja naše priče,preostaje brušenje te potom lakiranje.Za brušenje koristimo tračne mašine tipa Lagler,mašine s rotirajućim diskovima Timba i ručne profesionalne brusilice Festool koje su crijevima spojene na usisavače tako da se stupanj prašine nastao tijeko brušenja svodi na minimum. Sam proces brušenja ima tri faze,prvo grubo brušenje granulacijom 40,zatim se prostor usisava i slijedi kitanje tj zapunjavanje fuga i oštećenja na parketima smjesom tekućine za kitanje i fine prašine od tog drveta,nakon sušenja pristupa se medjubrušenju granulacijama 60 i 80 te na kraju finom brušenju granulacijom 120 i ručnom brušenju nedostupnih dijelova.Faza brušenja,postave lajsni i lakiranja traje 3 dana za prostor veločine cca 100m2 s tim da je samo brušenje i prvo lakiranje temeljnim premazom završeno prvi dan,drugi dan predstoji medjubrušenje laka i postava lajsni te treći dan medjubrušenje i završno lakiranje.
Lakiranje
Nakon usisavanja parketa spremni smo za lakiranje koje izvodimo specijalnim valjcima.Na tržištu postoje mnogi tipovi lakova koji se mogu podijeliti u dvije grupe poliuretanski i vodeni.Ako se odlučujete za poliuretanski preporučujemo lak marke Lechner koji dolazi u
3 podvrste(mat,polusjajni i sjajni) pošto s njim imamo isključivo dobra iskustva i pošto je to lak nove generacije nakon provjetravanja prostora nema dodatnog isparavanja površine laka i situacije da se u vašem domu tjednima osjeti lak.Od vodenih najčesće koristimo marke Bona
i Nanofloor.Oni se odlikuju svojom ekološkom dimenzijom kraćim vremenom sušenja.

Bajcanje parketa

Bajcanje je tehnika bojenja, odnosno promjene boje te istodobno zaštite prirodnog masivnog drveta. Kao takva može se primijeniti i za promjenu boje parketa od masivnog drveta kako bi ga se estetski obogatilo ili možda bojom uskladilo s drugim elementima prostora (namještajem ili stolarijom). Prostor time dobija izvanredan estetski izgled.

Na boju i vizualni izgled parketa utječe više faktora. On ovisi od vrste drveta, načina na koji se parket brusi i svakako od vrste bajca.

Postoje različite vrste bajca, oni mogu biti na vodenoj, uljnoj, nitro ili alkoholnoj bazi. Svaki od njih se razlikuje po načinu primjene. Priprema parketa za bajcanje more biti vrlo temeljita pošto bajc dovodi do izražaja svaku crticu na parketu, parket brusimo tračnim mašina s papirima granulacije 120 završno, zatim poliramo kružnom polirkom i ručnom polirkom. Bajc se može nanositi na parket na više načina kistom, valjkom ili krpom a nakon nanošenja se polira krpom i polirkom. Prije lakiranja parket je dovoljno samo jednom premazati bajcom, te ga ostaviti da se suši jedan dan.

Četkanje parketa

Četkanje je poseban tip obrade parketa kojim se specijalnim metalnim četkama iščetkavaju mekani delovi drveta i naglašava se struktura drveta, odnosno ističu se godovi i prirodnost drveta. Ukoliko se i ivice parketa dodatno obore za milimetar ili dva, i svaka lamela se dodatno istakne, efekat je potpun. To je naročito vidljivo kod velikih formata, dužih od metar. Oborene ivice imaju dodatnu estetsku i praktičnu funkciju – da sakriju „rad“ drveta ukoliko do njega dođe. Zazori među lamelama, ako se i pojave, neće biti toliko vidljivi.

Izrada suhih estriha

Ukoliko je stanje u vašem objektu takvo da zahtijeva povišenje veće od 3 cm tada u obzir dolazi izrada suhog estriha.
Suhi estrih se sastoji od glinenih kuglica 1-4 mm koje pospješuju toplinsku i zvučnu izolaciju, u nekim slučajevima, a pogotovo kod stare gradnje i podova na daskama koristi se paropropusna-vodoneoropusna folija kao podloga , one su lako nivelirajući materijal kojim podloga dobija svoju ravninu, zatim koristimo kamenu vunu debljine koju odredjuju kotne visine u prostoru te OSB ploče od drvene iverice i slično one imaju utor i pero radi lakšeg spajanja i još dodatno lijepimo spojeve ploča.
Suhi estrih ili plivajući podovi praktični su iz nekoliko razloga, povećava se komfor stanovanja zbog uvjerljive izolacije buke prenošene zrakom i pri hodanju, elementi se postavljaju brzo i jednostavno uz vrlo kratko vrijeme ugradnje, mala težina (cca 25 kg/m2 gotovog poda) rješava nas statičkih problema i opterećenja nosive konstrukcije te ima posebne prednosti kod lakih stropova u gotovim kućama i starim gradnjama i nakon što je estrih izveden praktički odmah možemo početi postavljati podne obloge.

Saniranje i priprema starih podloga

Jedna od bitnih sastavnica postavljanja parketa je priprema podloge, možemo reći da ona znači i više od pola obavljenog posla. Ukoliko su podloge neravne, trusne ili oštećene potrebno ih je obnoviti i prilagoditi za postavljanje, to najčešće radimo samo nivelirajućim masama kojima se postiže ravnina i čvrstoća podloge. Parket zahtjeva ravnu i čvrstu podlogu za polaganje , ako to nije slučaj s vašom svakako bi bilo dobro izravnati podlogu.Također je potrebno ukloniti ostatke starih ljepila ili katrana za što koristimo specijalne ručne strojeve tzv. roštalice sa rotirajućim zubcima i u slučaju potrebe parcijalnog skidanja podloge posebne dijamantne glave s kojima se podloga obrusi. Kvaliteta podloge je ključna za dobru izvedbu radova, ukoliko je podloga neravna ili nije nosiva veća je mogućnost škripanja parketa i stvaranja fuga između letvica.

Ulaganje u kvalitetnu podlogu je nužno i nikako ga ne bi trebalo zanemarivati. Prije korištenja mase za izravnavanje podloga se čisti i usisava, zatim se premazuje premazom za bolje vezanje materijala s podlogom tu se najčešće koristi rofix grund premaz. Nivelir mase mogu izravnavati podne površine od 2 mm do 30 mm, a samo izravnavanje se najčešće vrši jednoslojno i zatim čekamo da se podloga osuši, vrijeme sušenja ovisi o debljini nanešenog sloja.

Priprema podloge uključuje: razne premaze ovisno od podloge i sistema lijepljenja koje nazivamo primerima ili impregnacijama. Mi koristimo MB epoksidni i MRSika za elastična i poluelastična ljepila odnosno Rofix grund za ljepila na vodenoj bazi. Impregnacije smanjuju i izjednačavaju upojnost podloge (na taj način bitno se smanjuje utrošak ljepila odnosno omogućuje se formiranje spoja s manjom i ravnomjernijom količinom ljepila).

Stručno savjetovanje

Ako imate želju u Vaš dom postaviti parkete ili renovirati već postojeće parkete trebate nekog tko je stručan za te poslove. Zasigurno ste se već savjetovali u krugu svojih prijatelja ili rodbine oko izbora parketa ili tko zna kojeg majstora no svakako pošto je riječ o zahtjevnom poslu i skupim materijalima trebate nekog tko je posjeduje iskustvo rada s parketima i poznaje tehnologiju današnjih materijala. Ono što mi nudimo su u suradnji s Vama izbor samih parketa ovisno o već postojećem prostoru i kotnim visinama u njemu, zatim ovisno o stanju podloga način njihovog tretiranja; ako su starije eventualno saniranje, no svakako premazivanje predpremazima za što bolje učvršćivanje podloge, ljepila i parketa.

Ovisno o izabranom parketu i vrsti slaganja odabire se vrsta ljepila te adekvatan predpremaz. Zatim rješavanje pitanja u vezi vlažnosti samog objekta i podloga prije samog postavljanja te načina regulirana vlage nakon postave. Oko rasporeda izvodjenja radova (ako ih je više). Izboru laka ili eventualnog bajca. Savjeti oko održavanje parketa. Obratite nam se bez ustručivanja s bilo kakvim pitanjem!

Niveliranje podloga

Niveliranje podloga se uglavnom izvodi kod sanacija i preuređenja starih postoječih podova. Prije niveliranja podloga se treba očistiti od ostataka starog ljepila ili bitumenskih premaza te upotrebiti adekvatan pred predpremazmaz ovisno o upojnosti i vrsti podloge. Razlikujemo dve osnovne vrste nivelir masa, anhidritne(gipsene) i cementne. Niveliranjem se izravnavaju postoječe neravnine od 2mm do 30mm i postiže veča čvrstoća podloge. Ako je negdje potrebno podloga se može dodatno ojačati ugradnjom reparaturne mrežice u sloj nivelir mase. Nove glazure se tankoslojno niveliraju cca.3mm kada se ugrađuju tekstilni,vinil i LVT podovi.

Epoxy podovi

LVT i PVC podovi

 

Mjerenje vlažnosti

Jedna od jako bitnih faza pojavljuje se već na samom dolasku na gradilište, naime od izmimne važnosti je utvrditi stupanj vlažnosti podloge na koju se postavlja parket. Ovo provjeravanje se obavlja u skladu s standardima za podopolagačke i parketarske radove.

Vlaga u zgradama je često posljedica prekomjerne zaostale vlage u podovima i zidovima. Naši mjerni uređaji pomažu Vam izvršiti mjerenja brzo i pouzdano.

Zaostala vlaga u građevinskim materijalima poput betonskih podova, glazura i sl. može se precizno odrediti i to na gradilištu, bez potrebe za dodatnim pomagalima ili alatima.

Ono što je najvažnije napomenutije da podloga smije sadržavati najviše do 2% vlage odnosno 1,8% u podlozi s ugradjenim podnim grijanjem, također vlaga u parketu treba biti izmedju 7-10%

Mi koristimo Cm instrumente odnosno karbidnu metodu za mjerenje vlažnosti podloge. Uzima se uzorak podloge i analizom dobivami očitovanje na manometru koje odgovara stupnju vlažnosti u samoj podlozi. Zatim RTU 600 koji koristimo za mjerenje vlažnosti u samim parketima takodjer mjeri vlagu u građevinskim materijalima putem električnog otpora: uz dodatak posebne sonde može se koristiti za mjerenje vlage građevinskih materijala (betona, glazure, estriha), ima mogućnost mjerenja vlage svih vrsta drva od 6% do 100% sa temperaturnom kompenzacijom od -10°C do 80°C.

Mjerenje temperature i relativne vlažnosti prostora: Što je bitno za podopolagačke i parketarske radove, osobito kod lakiranja. Merenje temperature i relativne vlage zraka temperatura -10°C ÷ 80°C i relativne vlage 7%RH ÷ 98%RH

Također koristimo USB Datalogger koji se koristi za kontinuirano praćenje stanja vlažnosti i temperature u nekom prostoru kroz duže vrijeme.

Najam strojeva za isusivanje vlage

Strojno isušivanje vlage

Ukoliko vlaga u vašem prostoru ne odgovara zadanim parametima za postavljanje podnih obloga (do 2%) parket se ne smije postavljati jer može doći do ozbiljnih oštećenja i upropastiti sav Vaš i naš trud. U svrhu rješavanja tog problema posjedujemo profesionalne sušaće zraka TTK 400 i TTK 600 oni su pogodni za prostorije do 400 m3 odnosno 710 m3 kod građevinskog isušivanja i uklanjanja šteta od izlijevanja vode.

Nabava materijala

Nudimo i uslugu nabave i dostave kompletnog materijala na vaš objekat, počevši od masa za izravnavanje, nivelacionih nasipa, kamene vune, OSB ploča, predpremaza, ljepila, lakova i naravno parketa.

Decking

Decking je polaganje drveta u vanjske prostore najčesće u vidu terasa, staza ili drugih namjena najčešće ih izvodimo za ugostiteljske objekte ali može upotpuniti i okolinu vašeg doma; vrt, terasu, balkon ili oko bazena. Odlično se stapa s drugim prirodnim materijalima (kamenom, travom).
Drvene terase se u početku nisu radile od egzotičnih vrsta drveta, več od običnog drveta pa je tako i njihov vijek trajanja bio kraći. Drvene terase imaju predivan izgled i dobre i loše strane, najveća odlika drvenih terasa je prirodni materijal koji se može neprestano obnavljati. Uglavnom se susreće decking od egzotičnih vrsta drveta koji je jako dobro otporan na vanjske utjecaje. Naše domaće drvo
se može termički tretirati tako da ima ima bolja svojstva poput veće otpornosti na vlagu, te mijenja svoju boju u elegantno tamnu nijansu. Za završno tretiranje drvene obloge koristimo Sika teak oil ulje koje čuva drvo od vanjskih utjecaja. Danas se pojavljuju i novi materijali poput WPC-a (koji je mješavina recikliranog drveta i polimera) čija prednost je što ga ne treba održavati u smislu premazivanja i što ne truli. Kod postavljanja deckinga treba obratiti pažnju na odvodjenje oborinskih voda i vrstu podkonstrukcije koju često određuje prethodno zatečeno stanje s postoječim visinama i zahtijeva kvalitetnu i profesionalnu izvedbu.

Kontaktirajte nas

Imate potrebu za našim uslugama? Slobodno nas kontaktirajte putem emaila ili kontakt broja.
Autoklub global-tape

Parketi Silaj je tvrtka za podopolagačke usluge, postavljanje parketa, deckinga i laminata.
Korijeni preduzeća nastaju 1963 . godine u Sisku kada Zvonko Silaj zavšava parketarsko - stolarski zanat kod majstora Petračić Ive te se započinje samostalno baviti podopolagačkim poslom,uključivši u posao svoje sinove Mladena i Igora obrt se širi...Pročitaj više

Kontakt


Adresa: Doktora Ive Stipćića 51, 44000 Sisak